Wat is nu de aller, aller, aller beste camera? (1/2)
Wanneer je je verdiept in fotografie en je omgeving daar kennis van neemt ben je al snel een betrouwbare expert die je hierover om raad kunt vragen. Vaak krijg ik de vraag wat de beste camera is om te kopen. Of iemand nu een mooie vakantie in het verschiet heeft, zijn of haar buurvrouw op de foto mag zetten (voor haar nieuwe profielfoto…?) of toe is aan aan een beter toestel: er zijn tal van redenen. Het wordt namelijk snel complex om alle voor- en nadelen af te wegen. Zelfs voor de lichtste twijfelaars onder ons kan het een bijna onmogelijke missie zijn. Ook wat meer informatie over fotografie nodig? In deze blog zet ik het een en ander uiteen, om je in ieder geval een basis te geven voor je speurtocht naar een camera. Maar schroom niet om me een vraag te stellen, mocht je aanvullende informatie willen hebben. Ik wil namelijk niet beweren dat ik de beste camera voor jou kan uitkiezen. Probeer dus vooral veel uit en kijk wat jij belangrijk vindt. Maar hopelijk helpt deze blog jou wel verder in de wereld van de fotografie!
De choice overload wat betreft camera’s en accessoires wordt duidelijk wanneer je naar jouw perfecte camera op zoek gaat en niet zomaar een willekeurig advies aanneemt. Je begint vol goede moet aan je zoektocht in de grote berg review-sites en de meer dan één miljoen (!) uitpakparty’s op YouTube. Je leest: ‘Megapixels, daar gaat het om!’ of ‘Let op het gewicht en formaat, dat zijn essentiële eigenschappen voor een camera!’. Wanneer je dan na veel onderzoek uiteindelijk toch braaf even een winkel binnenloopt, krijg je een willekeurige verkoper die iets zal zeggen in de trant van ‘hoe meer u besteedt, hoe meer resultaat u zult zien’. Duidelijke taal. Je wordt er vaak helaas niet veel wijzer van.
Ondanks de vele mogelijkheden is het een voordeel om online veel informatie over de mogelijkheden van iedere camera te vinden. Hieronder probeer ik, als aanvulling op jouw zoektocht, zo concreet mogelijk mijn visie te geven op de huidige fotografie-ontwikkelingen en waar je op kunt letten als je een stapje verder wilt met fotografie. In dit eerste deel van het tweeluik zal ik je met drie tips proberen iets verder te helpen. In het tweede deel zal ik dieper ingaan op enkele camera-eigenschappen en specificaties die relevant zijn om je keuze op te baseren.
Laat ik hiermee beginnen: ik vind dat een oog voor detail en compositie meer goed doet aan een foto dan wat voor mogelijkheden je in een camera zult aantreffen. Bekijk ter illustratie het filmpje hieronder en oordeel zelf wat je van de gemaakte foto’s vindt.
Je ziet in de video hoe je met minimale uitgaven toch tot een maximaal resultaat kunt komen. Met dit inzicht mag je zelf beslissen of je nog verder wilt lezen, of gewoon aan de slag gaat met wat je al hebt liggen (een telefoontje of de oude compact camera die ligt weg te roesten in de onderste lade van je bureau, etc.). Zack Arias heeft een groot talent voor het vastleggen van mensen en karakter. In het filmpje zag je wat Arias kan maken met een super goedkope camera. Dit laat mijns inziens goed zien dat je foto’s pas onderscheidend zijn wanneer je je in de totale fotografie verdiept en niet alleen de techniek erachter.
Nu je weet wat echt essentieel is voor een goede foto kunnen we het gaan hebben over tips om tot een keuze te komen voor een camera. Zoals je weet zijn tal van opties en mogelijkheden, maar neem onderstaande adviezen als beginpunt en kijk wat voor jou het beste werkt.
Tip 1.
Ga voor jezelf na welk cameratype het beste past bij jouw wensen. Om het simpel te houden zou je 4 soorten camera’s kunnen onderscheiden.
- De camera van je smartphone
De meeste smartphones hebben tegenwoordig een behoorlijke camera aan boord. Dit type camera heeft 2 grote voordelen. Ten eerste heb je je camera altijd in de buurt. En zoals we weten: de beste camera, is de camera die je bij je hebt. Ten tweede kun je direct aan de slag met het bewerken en delen van je foto’s. Ook zijn er talloze (gratis!) Apps die het mogelijk maken om filters toe te voegen en plaatjes op je Instagramaccount te plaatsen of te delen met je vrienden. Enig nadeel bij dit type is dat het wel de minste kwaliteit levert van alle vier de type camera’s. Dit komt voornamelijk door de relatief kleine sensor en lens (vaak ook zonder optische zoom).
- De compact camera
Compact camera’s zijn zogeheten ‘point & shoot’ camera’s en passen bijna altijd in je broekzak. Ze zijn, in tegenstelling tot je telefoon, alleen bedoeld om foto’s/video’s te kunnen maken. Opvallend is de grote prijsrange die we bij dit type zien. Je kunt voor 99 euro al een leuk cameraatje kopen, maar voor 999 euro heb je een professioneel werkpaard(je) in handen. De compact camera is vooral aan te raden als je net iets betere kwaliteit foto’s wilt dan je gewend bent van je telefoon, maar geen lenzen wilt verwisselen of andere poespas zoekt. Koop je een duurdere variant compact dan kun je zelfs rekenen op een wat grotere sensor en lichtsterke lens, wat veel voordelen biedt bij fotograferen met slechte lichtomstandigheden.
- De systeemcamera
De systeemcamera heeft zich afgelopen jaren bewezen op verschillende fronten. De instapvarianten zijn enorm verbeterd en de beloofde professionele kwaliteit hebben de duurdere exemplaren tegenwoordig ook. Het ook wel de mirrorless (zonder spiegel) camera genoemd, omdat er niet gebruik wordt gemaakt van de opklappende spiegel die je in de spiegelreflex ziet. Hierdoor is dit type in vergelijking ook een stuk lichter en kleiner. Toch wordt het vaak door alle lenzen die je erbij kan kopen niet een echt compact pakketje wat je meebrengt op je fotosafari. Het is een type camera die zowel de beginnende amateur als de professionele fotograaf weleens in optie zou kunnen nemen. Het gewicht, in combinatie met de kwaliteit, is voor mij dan ook het grootste voordeel om dit type te overwegen.
- De digitale spiegelreflexcamera (DSLR)
De spiegelreflex is lange tijd de standaard geweest voor ongekende beeldkwaliteit. Wilde je het meeste waar voor je geld dan koos je voor een budget reflex en kon direct als een semi-prof door het leven. En dat geldt nog steeds!
Het grote voordeel is dat ze ten opzichte van de systeemcamera een betere prijs-kwaliteitverhouding hebben. Je draagt alleen wat extra gewicht met je mee. Maar vind jij dat geen probleem? Vergelijk dan vooral even de specificaties tussen een systeem- en spiegelreflexcamera die nagenoeg even duur zijn en bepaal zelf waar jouw voorkeur naar uitgaat. De vele mogelijkheden voor verwisselbare lenzen en accessoires en de grote sensor zijn hoofdredenen om je geld in dit type te investeren.
Tip 2.
Zoals de winkelier uit mijn voorbeeld eerder al zei; budget maakt uit. Natuurlijk wil je de beste camera voor de laagste prijs, maar betaal je vaak net wat meer… dan heb je ook meer. Maar pas natuurlijk wel op voor duurkoop! Mijn tip hierbij is: kijk eerst goed naar je maximale budget wat je ervoor over hebt en ga daar voor de camera zelf wat onder zitten. Vaak heb je bij de aanschaf van een camera namelijk nog wel wat accessoires nodig die gezamenlijk behoorlijk wat zullen kosten. Denk hierbij aan een reserveaccu, geheugenkaartje, passende tas ter bescherming en voor de systeem- en spiegelreflexcamera de lenzen en bijvoorbeeld een flitser. Op deze manier ga je je met twee budgetten (camera + accessoire budget) oriënteren, waardoor je tijdens de aankoop niet hoeft te schrikken van het totaalbedrag wat er van je bankrekening afgaat.
Tip 3.
Als laatste advies wil ik aankaarten dat er verschillende, ook nieuwe opties zeker het overwegen waard zijn om mee te nemen in je keuzeproces. Mogelijkheden als Wifi, GPS Tagging, NFC en 4K-video zijn erg handige opties waar je tijdens het fotograferen veel plezier aan kunt beleven. Voor diegene die hier meer over willen weten zou ik zeggen: Google het even ;-). In deel twee ga ik hier dieper op in, dus wil je aansluitend advies hebben: nog even geduld!
Woah, je bent alweer bijna onderaan. Daarom… een extra tip!
Wil je creatief aan de slag met een cameratype die zich vooral specialiseert in 1 soort fotografie? Kijk eens naar een polaroidcamera. Het geeft je een leuke manier van fotograferen met direct je eindresultaat in handen. Je foto rolt gelijk uit je camera en je krijgt dus een geheel unieke foto.
Zoek je iets vaker de grenzen op van jezelf en de zwaartekracht? Kijk dan eens naar een ActionCam (GoPro is er groot mee geworden, maar ook Sony of bijvoorbeeld TomTom hebben er alternatieven voor)! Hiermee kun je al surfend, duikend of als je aan het snowboarden bent de mooiste actiemomenten vastleggen. En dat zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de staat van je camera.
Ook jouw mening delen? Laat dan in een reactie of PM weten wat jouw favoriete camera is! :-)
Lees hier verder over de 5 belangrijke eigenschappen waarop je camera's kunt vergelijken.