Wie is Warren Richardson? En de World Press Photo 2016

World Press Photo organiseert jaarlijks ’s werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van het jaar. Na de wedstrijd worden de foto’s bijeengebracht in een reizende expositie die door meer dan één miljoen mensen in 40 landen wordt bekeken. Het is een onafhankelijke non-profitorganisatie, opgericht in 1955 door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, waarbij de organisatie zich zetelt in Amsterdam! Het is één van de meest interessante prijsuitreikingen binnen de fotografie.

In de huidige tijdgeest wordt alles in rap tempo opgevolgd door vernieuwing en verbetering. Het nodigt dan ook niet uit om stil te staan bij iets van vorig jaar. Toch wil ik dat doen met de winnaar van de World Press Photo van 2016. Ook met het vooruitzicht dat volgende maand de winnaars van 2017 bekend worden gemaakt!

Een man left uit hoe het is om vluchteling te zijn bij de World Press Photo tentoonstelling 2016 in Amsterdam

De relevantie van deze tentoonstelling wil ik graag in deze blog kenbaar maken. Zoals we allemaal weten zijn vele mensen op de vlucht voor de situatie in hun eigen land. Kunnen we ons dat voorstellen? Dat lijkt me niet. We hebben het hier in Nederland in veel gevallen namelijk vaak over een luxeprobleem: dat we met onze identiteit worstelen. Daarom is het goed dat een organisatie zoals WPP ons door middel van beeld, op een vaak provocerende manier, toch een beetje laat beleven hoe de wereld werkt.

Afgelopen jaar bezocht ik de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk van Amsterdam en was diep onder de indruk van de beelden die ik zag (zie in deze blog de foto’s die ik daar heb genomen). Dwalend door de expositie realiseer je je steeds meer hoe ver je afstaat van zoveel dagelijks leed. Je ziet en voelt de ellende bijna op de beelden van verdrongen of verdronken vluchtelingen. Deze mensen vluchten met gevaar voor eigen leven. Voor gevaar van vele levens. Geen verassing was dan ook dat het winnende beeld een foto is van een vluchteling, gemaakt door Warren Richardson.

Wie is Warren Richardson?

Winnaar World Press Photo 2016 - Warren RichardsonDe WPP winnaar van 2016 is een freelance fotojournalist, woonachtig in Oost-Europa. De in 1968 geboren Australiër is een autodidact fotograaf en heeft zich gespecialiseerd in lange termijn projecten over zowel mens- als milieukwesties.

Tijdens het werken aan de Servisch-Hongaarse grens (2015) was Richardson onderdeel van een groep journalisten die de vluchtelingencrisis daar vastlegde. Uit deze serie afkomstig is ook zijn prijswinnende werk voor de World Press Photo genaamd: ‘Crossing the border’. In een tijdsbestek van vijf dagen, aan de grens van Servië en Hongarije, is hij getuige geweest van ongeveer 20.000 mensen die daar de grens passeerden. Tijdens die dagen was een groep Syriërs zich aan het verbergen onder de appelbomen aan de Servische kant van de grens met Hongarije. In deze groep zaten ingenieurs die goed wisten waar en wanneer ze konden oversteken. Dit moest natuurlijk strategisch gebeuren om zoveel mogelijk van hun vrienden en familieleden in Hongarije te krijgen. Deze oversteek werd beroemd door de beelden van Richardson.

Zijn volgende project is trouwens totaal iets anders: hij gaat naar de poolcirkel lopen. Dit omdat hij zich zorgen maakt over de blijvende effecten van, de door de mens veroorzaakte, klimaatverandering. Hij leeft dan ook met het mooie mantra:

‘We have not inherited the land from our fathers, we have borrowed it from our children.’

Vluchtelingen is het grote thema bij de World Press Photo 2016 in Amsterdam

Wat ik een leuk feitje vind is dat Warren van Hongarije naar Amsterdam heeft gelopen voor zijn bezoek aan de World Press Photo tentoonstelling. Zijn verslag hierover kun je terugzien en -lezen op zijn twitteraccount. Hij houdt daar sowieso goed bij wat hij allemaal tegenkomt in zijn internationale werkleven als fotograaf. Ik ben heel erg benieuwd naar zijn volgende lange termijn project over de klimaatverandering!

Vind jij Warren de terechte winnaar van 2016? Ik ben heel benieuwd!

Leave a Reply

error: